Vanillestokken zijn de vruchten van een orchidee.
Bleekgele eendagsbloemetjes groeien aan liaanplanten. Oorspronkelijk groeide deze orchidee enkel in zuidelijk Mexico en omstreken. Een inheemse kleine bij zorgde voor de natuurlijke bevruchting. De Spaanse ontdekkingsreizigers kwamen er in Mexico maar niet achter hoe de bloemen werden bevrucht. Drie eeuwen later, was de plant inmiddels op het Franse eiland Île de la Réunion beland. Daar, in 1841, ontdekte een jonge zwarte
slaaf hoe hij bij zonsopgang met wat handigheid en een bamboestokje de tweeslachtige
bloem kon bevruchten, door de stamper en de meeldraden samen te brengen.

Deze manuele techniek wordt nu nog altijd wereldwijd toegepast.
Ongeveer 8 maanden na de bevruchting zijn de sappige groene peulen volgroeid.
Het affineren van de vanille kan nu starten.

Na de oogst worden de peulen ondergedompeld in heet water. Daarna worden ze zongedroogd en ’s nachts in doeken gewikkeld. Dit proces wordt enkele dagen herhaald.
Tijdens de eerste week na de oogst wordt reeds een uitgebreide selectie van de
vanillepeulen gemaakt. Op basis van lengte, dikte, kleur wordt een schifting gemaakt.
Ruim 85 % van de opbrengst voldoet niet aan de eisen van zwarte vanille
en wordt verwerkt in de industrie als essence.

De overgebleven zwarte vanille wordt vervolgens gedurende 6 maanden zorgvuldig afgerijpt. Het drogingsproces
doet het aandeel vanilline stijgen en de vanillestokken met de hoogste percentages worden beschouwd als ‘gourmet’ kwaliteit.

Met Delgiro staan we garant voor enkel deze topkwaliteit uit Madagascar.
Tussen het moment van de bevruchting en de gebruiksklare kwaliteitsvanille
verstrijken gemakkelijk 15 maanden. Goede vanille maken is heel arbeidsintensief en vraagt veel vakkennis van de teler.
Samen met vanille uit

Madagascar hebben we ook planifolia vanille beschikbaar uit Mexico en Oeganda.
Daarnaast hebben we ook de zeldzame tahitensis variëteit uit Tahiti en Papoea Nieuw Guinea. Beiden kenmerken zich door een uitgesproken florale en zoete smaak.
Aan u de keuze.

TERUG naar vanille-overzicht